fredag 10 oktober 2014

Dystopia

Det finns flera anledningar till att det fel att använda djur till olika sorters djurförsök inom forskning. Dels att det är fel att plåga levande varelser sådär, och dels för att det för det mesta är forskning som gäller människor, så varför ska man då utföra testerna på andra djur än människor?

Om man utförde alla såna där djurförsök på människor så skulle ju forskningen gå flera gånger snabbare och effektivare, så är det bara. Lite väl barbariskt att utföra det på vanliga människor däremot, sådär som man gjorde under andra världskriget. Det vore ju inte bättre än att göra det på djur annat än att det vore effektivare. Så, det klara alternativet vore att använda genmanipulation för att ta fram en ny sorts människa, som varken hade någon form av intelligens eller medvetande och som alltså inte ens skulle kunna leva på egen hand.

Det vore ju ganska perfekt, för en sådan varelse skulle inte kunna känna något lidande eller någon smärta, och den skulle ligga på en bakteries intelligensnivå. :)

Själva skapelseprocessen vore ju lite oetiskt däremot, eftersom det i första ledet vore vanliga människor, och man sen modifierade barnens gener på nått sätt så att hjärnans utveckling stoppades när det gällde alla funktioner utom de som var livsuppehållande, och att såna där människor på så sätt föddes. Sen skulle man väl få avla dem med varandra och sköta om hela den biten eftersom de inte skulle klara det själv, och så efter sådär 15 år kunde de första börja producera barn på löpande band som kunde användas för forskning eller för att avla fram ännu fler.

Så lite oetiskt ju, men sådär gör man ju redan med djur, så det vore faktiskt ändå en förbättring jämfört med det.

Det jag är lite fundersam över däremot, är skulle alla såna där djurförsök fungera ifall det man testade dem på inte hade något medvetande? Förmodligen skulle de det, men jag har ingen direkt koll på hur de genomför alla olika tester.

Ett annat alternativ vore kanske ifall man testade allting på virtuella varelser istället för levande varelser, och tog fram de resultat man ville ha på så sätt. Kanske vore ännu mer effektivt till och med. Men jag är osäker på vilket av alternativen som vore enklast att forska fram, båda är rätt så avancerade. En virtuell människa som vore en så perfekt avbild att man kunde testa okända saker på den och få samma resultat som i verkligheten, eller genmanipulation för att skapa människor utan medvetanden/intelligens. (Även om en del nog skulle kunna skämta och säga att det redan finns gott om såna människor, haha). ;)

Vore rätt kul ifall jag hade haft någon annan att diskutera sånt där med, men som det mesta jag skriver om så har jag aldrig diskuterat det med någon annan än mej själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar