lördag 2 augusti 2014

Quo vadis

Tycker det är en aning för varmt ute just nu. 30 grader är ju rätt fint om man bara badar eller tar det lugnt, men att röra sej i sån värme är bara jobbigt eftersom man lätt börjar svettas utan att ens anstränga sej. Skulle regna och blixtra för några dagar sen, enligt väderprognoserna, och såg fram emot det, men de ljög för det regnade bara litegrann i knappt femton sekunder. ;(

Iaf, så tror jag att supertåg vore ett väldigt bra sätt att underlätta och förbättra transporter av både material och folk, världen över. Det är faktiskt möjligt för tåg att kunna gå flera gånger snabbare än flygplan, genom att de färdas i vakuum genom en tunnel, och svävar fram genom magnetism. Ungefär. Har läst om att man håller på och forskar om tåg som ska kunna gå i 3000 kilometer i timmen, och det finns redan såna som går i åtminstone 500-600 kilometer i timmen, så det ligger inte allt för långt in i framtiden.

Snabbare än flygplan, och förhoppningsvis säkrare med. Det borde finnas nått sorts säkerhetssystem som dämpade hastigheten automatiskt om det behövdes, och tunnlarna borde inte vara större än tågen själva, vilket borde göra risken för olyckor minimal. Det finns ju en hel del problem med att bygga ut ett sånt system däremot. För det första, så måste de ju färdas genom tunnlar, och såna tunnlar borde helst vara under jorden och så raka som möjligt, inga skarpa svängar åtminstone, vilket kräver en hel del arbete och resurser jämfört med vanliga järnvägar. Vet inte om det skulle fungera så bra med en massa stopp längs vägen heller med tanke på accelerationen och annat, utan att varje tåg kanske bara skulle gå mellan två punkter. Men, fler stationer kanske skulle göra underhållsarbetet lättare så det beror på.

Men jag ser iaf ett nätverk av såna raka tunnlar, med stationer där kanske bara två eller tre tunnlar binds samman. Och, att man använder såna tåg för att resa främst snabbt mellan världsdelar och länder, och sen fortsätter till sin slutplats på annat sätt utifrån de stationerna.

Ett problem är ju däremot att man kanske inte kan dra ett sånt system genom instabila länder där det är stor risk för terrorism, men det skulle fungera väldigt bra för att till exempel sammankoppla Europa och Kina, eller Nord och Sydamerika. Det vore ju väldigt fint om det kunde gå under eller genom havet på nått vis också så att man kunde resa jorden runt, men den saken vore lite krångligare än att bara låta det gå över land.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar