lördag 20 september 2014

Satyagraha

Angående förrförra inlägget. Alternativ till hur man kan lösa allt. Problemet är ju mest att politikerna är så stela och inte har några visioner. Till exempel, så skulle ju Socialdemokraterna lätt kunna bilda en stark majoritetsregering om de bildade regering med V/MP plus SD, eftersom SD förmodligen inte skulle kräva mer än att få lite ändringar i invandringspolitiken för att bli nöjda. Vilket som sagt även skulle stoppa dem från att öka i nästa val, och så samtidigt skulle vänsterblocket inte behöva samarbeta med och flyta ihop med högerblocket. De är redan tillräckligt lika varandra som det är, och om partierna man röstar på är för lika varandra så riskerar det ju att bli en typ av skendemokrati där inget egentligen förändras oavsett hur man röstar. Samtidigt så tycker jag att all högerpolitik borde avskaffas helt egentligen, och att politiken istället borde stå mellan två rätt så olika vänsterblock.

Iaf, det hela handlar ju egentligen bara om "hur" man förändrar det. Bara för att man stoppar något på ett sätt, så kan man ju samtidigt öppna för något annat sätt, så det skulle inte alls nödvändigtvis behöva betyda att samhället blev mer intolerant mot invandrare eller nått sånt, eller att man ens tog emot färre, utan bara att man strukturerade om det hela.

Personligen så tycker jag att hjälpa flyktingar och fattiga länder och så på plats är det allra viktigaste, eftersom det har störst effekt, men. Ett alternativ vore ju att bygga nått sorts enormt flyktingläger i Europa, med obegränsat med plats för flyktingar, och att alla som var förföljda etc i sina hemländer var välkomna dit eller kunde få hjälp att ta sej dit. Typ som en lite isolerad storstad med enbart miljoner med flyktingar. Sen kunde de få en massa resurser att studera och så där, och antingen slussas ut till övriga Europa efter ett tag, eller uppmuntras att återvända till sina hemländer eller andra fattiga länder mer utbildade och starkare än tidigare, och hjälpa till med att utveckla och göra dem bättre. Kravet för att slussas in i Europa vore väl då att ha lärt sej åtminstone något europeiskt språk, antar jag, för att underlätta integrationen.

Då skulle alltså alla rikare länder hjälpas åt att finansiera det där, och fokuset skulle ligga på att ta tillvara på och utbilda människorna som kom dit, och allt skulle styras av nått sorts rättvist och bra system.

Det negativa med det vore ju att det skulle bli rätt isolerat som sagt, och människorna där inte skulle ha så mycket frihet, men ändå, det skulle vara en säker och trygg plats där de kunde stanna ett par år åtminstone, och om man flyr från krig och förtryck så vore det rena paradiset att få komma till ett sånt ställe. Det skulle jag själv ha tyckt.

Det är ju ett tänkbart alternativ till att lösa problemet med alla flyktingar i världen, och även integrera dem i samhället. Fast fungerar ju inte lika bra när det gäller vanliga invandrare som typ bara vill flytta till ett annat land för att de "vill". Jag tycker det borde vara helt fritt för alla att röra sej som de ville över alla gränser temporärt, men att bosätta sej på ett ställe är ju en annan sak, eftersom då gäller det ju att kunna passa in i det omgivande samhället. För att undvika konflikter och problem.

Men, om världen var rättvis och jämlik så skulle det ju inte ens finnas nån större anledning för den typen av invandrare att flytta hit eftersom de skulle ha det exakt lika bra i sina hemländer, och världen blir ju inte rättvisare och jämlikare bara för att folk flyttar från ett land till ett annat. Till skillnad mot flyktingarna så är ju det en kategori med människor som klarar sej utmärkt där de är, och jag tycker de i första hand borde arbeta för att långsiktigt förbättra sitt land och område och sin politik istället för att flytta permanent till ett annat land som de tycker är bättre. Det rätta vore ju att göra rakt tvärtom, att flytta från ett rikt land till ett fattigt, och på så sätt berika det fattiga landet med sin kunskap etc.

En sak som borde förändras är däremot att ingen borde utvisas så som det fungerar nu. Absolut inte flyktingar som riskerar livet ifall de tvingas tillbaka till sitt hemland, men även när de gäller andra invandrare så borde de åtminstone få ett val. Till exempel att få bosätta sej ute i skogen eller nått, och bygga sitt eget lilla hus och bo helt självständigt och primitivt och så, utan några direkta bidrag. Vilket ju kanske inte låter så lockande för alla, men då får de åtminstone något sorts val, och går ju att genomföra nått sånt på olika sätt.

Sen finns det ju även de som tycker att man både borde öppna gränserna helt och låta hur många som helst komma och bosätta sej här utan att ens integreras i samhället, men jag har väldigt svårt för att förstå hur de tänker. Lixom, om planetens fattigaste två miljarder flyttade till Europa/USA etc så skulle det ju bara leda till total kollaps, med den enda skillnaden alla i världen skulle bli lika fattiga. Vilket så klart vore rättvist, men inte direkt någon bra lösning. Möjligtvis att det skulle kunna stimulera fram nån sorts bra förändring efteråt, menmen, svårt att förutsäga.

Hursomhelst, det första steget till en bättre värld vore att störta alla diktaturer (inklusive de demokratier som påminner mer om diktaturer) och inrätta kourruptionsfri demokrati världen över, för demokrati är ju inte heller perfekt, men då kan man gå vidare till att avskaffa staten sen efteråt istället som nästa steg. Och, hela diktaturstörtandet borde utgå från folket och fredliga massdemonstrationer. Kanske att hela landet strejkar när det gäller allt utom att tillverka mat också, eller vägrar betala skatt eller använda bankerna, till exempel. Det krävs bara att majoriteten vill det så är det möjligt, och för att få majoriteten att vilja det så krävs det mest att de förstår att de skulle kunna få det bättre. Problemet där beror mest på att folk lätt följer den så kallade minsta motståndets lag.

Enda undantaget vore Nordkorea, för folk där är så förtryckta att något sånt undantagslöst bara skulle sluta illa. Så det skulle inte kunna fungera likadant där i nuläget åtminstone, men allting kan lösas på nått sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar