fredag 26 september 2014

Sarasvati

Utifrån en novell jag nyligen läste, undrar om polarisen verkligen skulle kunna smälta och brytas sönder på ett sånt vis att den lixom bröts itu och snabbt gled över sej själv ner i havet istället för att sjunka rakt neråt. För det vore ju rätt katastrofalt om nått sånt skulle hända, och det skulle ju gå på bara ett par minuter då i det scenariot. En halv bergskedja som lossnar och glider ner i havet typ, och skapar en femtio meter hög tsunami som utplånar allt i sin väg, samtidigt som havsnivån ökar med flera meter och lägger halva Europa under vatten.

Och, förutom allt annat så är ju problemet med det alla kärnkraftverk, för de skulle inte hinna stänga ner då det tar en viss tid, och deras säkerhet är inte baserat på sånt, så mängder av dem skulle i ett sånt scenario förstöras och släppa ut extrema mängder med radioaktivitet.

Skulle ju förmodligen inte bli riktigt så drastiskt däremot även om det skedde, utan skulle nog krävas extrem otur för att skapa en så stor tsunami. Men förutom det så skulle det ju även få samma resultat ifall en större meteor störtade i havet. Och hur ofta händer sånt egentligen? Det vet vi ju inte egentligen. Det är ju däremot ganska vanligt att mytologi innehåller just tsunamis, så nån sorts större tsunami har förmodligen skett inte allt för långt tillbaka i tiden, även om dess plats i mytologi ju så klart även kan härröra från ett antal mindre och lokala tsunamis.

Men det är det som är problemet med kärnkraftverk egentligen: De har inte tillräckligt med skydd mot större och oförutsedda naturkatastrofer, och är väldigt sårbara i och med att det kan gå så otroligt illa om de skadas. Så jag är generellt positiv till kärnkraft eftersom det ger mycket energi, men även negativ till säkerheten och riskerna, och att man heller inte kan utnyttja allt kärnkraftavfall på något bra sätt utan typ bara skapar en massa radioaktiva sopor. Därför tycker jag att man borde stänga ner alla kärnkraftverk tills eller såvida man inte kan lösa de sakerna på något bra sätt. Åtminstone de som ligger nära kusten och/eller i områden med jordbävningar.

Igår så började förresten lampan i kylskåpet spontant att fungera igen, efter att ha varit stendöd i sådär 2 månader utan att jag brytt mej om att byta den. Ett mirakel, yey.

Kommit på att industriell dans är rätt kul också, fast verkar vara rätt svårt att bli riktigt bra på det, ansträngande med. Men betydligt intressantare än alla andra sorters dans iaf.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar