tisdag 16 september 2014

Tiwanaku

Det vore rätt kul egentligen om man hade ett valsystem som gick ut på lotteri, där alla ministerposter och annat räknades som högvinster, och att få bli statsminister var högsta priset. Då kunde alla rösta på sej själva om de ville, för en chans att få bli statsminister, och vem som helst som ville skulle verkligen kunna bli det. Även om så klart inte alla vill arbeta med sånt, då skulle de lägga sin röst på någon annan som vill det, och på så sätt blir det större chans att de som är intresserade får arbeta med sånt eftersom de får fler röster och därmed fler lotter.

Och då skulle partier inte existera, utan man skulle bara rösta på personer.

Då skulle man ju kunna börja med att lotta ut högvinsterna, och sen fortsätta neråt, och om någon vinner något så får den inte vinna något mer sen utan ens röster/lotter räknas bara tills man vunnit något en gång, och chansen att vinna något är procentuell varje gång.

Går ju ändå inte att dra igenom vilken politik som helst, eftersom om ingen gillar ens idéer så skulle ju ingen följa dem eller rösta igenom dem sen, och i och med att alla har olika åsikter och inte är del av något parti så kan omröstningar gå lite hur som helst baserat på vad majoriteten tycker.

Faaast, jag är väldigt tveksam till att det vore något bra system. Men, det nuvarande systemet är heller inte direkt bättre.

Tycker för övrigt att det är väldigt intressant med saker som till exempel Antikytheramekanismen, ett mekaniskt urverk från före kristus, för tog 1400 år innan någon lyckades tillverka något liknande igen.

Finns en massa andra såna exempel med, som visar att människorna har haft tillgång till avancerad kunskap som sedan gått förlorad i över tusen år. Till exempel så var det tvåtusen år sen man skapade en första föregångare till ångmaskinen.

Däremot så är det ju inte så konstigt egentligen. Människor har ju alltid varit lika intelligenta de senaste tiotusentals åren, men har man bristfällig tillgång till papper eller de flesta inte kan läsa så kan det vara svårt att skriva ner och föra komplicerade saker vidare, och har man inte ordentlig tillgång till material och verkstäder så kan det även vara svårt att framställa sakerna i fråga, och om kunskapen då förs vidare främst muntligt så kan den lätt försvinna. Likaså ifall man bara har en eller två dokument på det hela och de går förlorade.

Hade varit väldigt intressant att veta vad som fanns i Biblioteket i Alexandria och allt som gick förlorat när det förstördes, men rent generellt så gick ju sånt material förlorat genom hela den tidsperioden på grund av bränder och krig och annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar